Каркасні будинки через 5 років експлуатації

 

Каркасні будинки у Черкасах будують уже понад 10 років. Звісно, ​​це невеликий термін для дому. Але погодьтеся, більшість косяків вилазять спочатку експлуатації будинку, з настанням зими/весни.

Виділимо основні проблеми, що трапляються у процесі експлуатації житлового будинку:

  • усадка та тріщини в коробці;
  • вогкість у кутах;
  • грибок на укосах;
  • заводяться миші;
  • витрати на опалення стає більшими;
  • з’являється алергія;

Деякі проблеми реальні, інші вигадка. Одні відбуваються з вини Підрядника, інші з вини Замовника. Розглянемо приклад будинку у м-ні Дахнівка, який збудували у 2013 році за проектом Геліос .

У цьому будинку живе молода сім’я з дитиною 3-х років. До речі, приїхати на перегляд цілком реально. Розділимо можливі проблеми в будинку під час експлуатації на 3 сегменти; несучі елементи, оздоблювальні матеріали та екологія будинку;

1. Який стан несучих брусів та кроквяної системи;

Довговічність каркасного будинку залежить від якості дерев’яних елементів. Брус має бути досить висушений та оброблений антисептиками та антипіренами. При неправильному складанні або застосуванні неякісних матеріалів на стінах з’являються тріщини. 

Ще однією можливою проблемою буває вогкість у кутах. Причиною може послужити і неякісно зроблене вимощення і порушення технології складання коробки будинку. Так, перед монтажем обв’язувального бруса завжди кладуть гідроізоляцію. Для виявлення цієї проблеми теж не потрібний тепловізор. Все на увазі.

2. Стан оздоблювальних матеріалів усередині та зовні будинку.

Цей пункт звичайно слизький, тому що Замовник сам собі вибирає виробника покрівлі, її тип і т.д. Ми лише розповімо, що сталося з тими матеріалами, які застосовували у цьому будинку.

  • Металочерепиця (0,45 мм, виробник Україна). Чи не вигоріла, не деформувала. Водостічна система та підшивка пластиковою вагонкою теж у відмінному стані;
  • Мокрий фасад (30мм пінополістирол, клей, штукатурка). Колір фарби трохи посвітлішав, тріщин немає.
  • Металопластикові вікна (КВЕ, 60мм, 2-камерний склопакет з енергозбереженням, фурнітура MACO). Стулки відмінно відкриваються/закриваються, білий колір профілю не став жовтіти.
  • Натяжні стелі цілі та неушкоджені.
  • Звичайні плитка та ламінат у відмінному стані;
  • Електрика, тепла підлога, сантехніка працює безвідмовно;
  • Рекуператори стоять кілька місяців і добре вентилюють приміщення;

 

3. Екологія будинку. Залежить від експлуатації Замовником.

У разі ми бачимо повну відсутність мишей чи інших гризунів. Причому немає ні слідів у будинку, не в горищному просторі . Є невеликі сліди грибка на укосах, що пов’язано з недостатньою кількістю вентиляції . У зв’язку із чим і поставили рекуператори. Проблем зі здоров’ям у членів сім’ї чи дитини, звичайно, не виявлено.

До речі, маючи 3 каналізаційні колодязі по 2 кільця (d — 1.5m) кожен, Замовник жодного разу не відкачував відходи. До речі сказати, що заведено всього 1 фазу електрики, 6 кВт. Спочатку опалювався газом (800 грн у 2014-2016р.), потім електрокотлом + тепла підлога (з використанням Зеленого тарифу). Витрати зменшились до 600 грн/місяць. Восени 2018 року тестували термопанелі.

Цікавим є той факт, що споживання енергоресурсів не збільшилося через 5 років . Зросли лише тарифи.

Ми запитали Замовника, щоб він змінив, якби будував зараз. Його порада кожному, хто планує будівництво каркасного будинку в Черкасах, більше місця для техприміщення. Його він називає «серцем будинку, або його мізками». За наявності всіх сучасних комунікацій потрібно щонайменше 9-12 м2.

У ній можна розмістити: котли (газ, електро, тепловий насос), бойлер (звичайний або непрямий), буферна ємність, система очищення води (звичайні фільтри або екософт), пральна машина, підставки для сушіння білизни, кошик для білизни, дошка для прасування, всі віники, швабри та відра, також можна вмістити туди готовий блок із лазнею. Також звідти колектор всіх контурів опалення, водопостачання, щитова електрики та слаботочних мереж (інтернет, сигналізація, пожежна, телебачення).

Наступним часто задаваним питанням є звукоізоляція. Ось посилання на докладну статтю з цього приводу. За словами Замовника, коли на вулиці голосно гавкає його лабрадор — трохи чути. Внутрішні перестінки добре поглинають звук, дитину в дитячій не буде звук телевізора.

Будівництва про будинки під ключ в Черкаській області

Алгоритм роботи наступний: вибір проекту – прорахунок вартості – отримання дозволу на будівництво – підписання договору на будівельні роботи – виконання будівельних робіт та закупівля матеріалу.

За потреби наші фахівці допоможуть у юридичних питаннях. Дизайнер інтер’єру розробить проект будинку із візуалізацією приміщень. Житло для будівельників забезпечує Замовник або орендує трейлер. Відео наших об’єктів можна переглянути на каналі в ЮТЮБ .