Чому будівництво канадських будинків таке популярне?

Якщо планується будівництво з sip панелей  або збірних будівель  ще на стадії проектування, варто визначитися з усією інженерією майбутньої споруди. Щоб ухвалити зважене та правильне рішення, доведеться визначитися з наступними моментами:

  • З якого матеріалу будуватиметься об’єкт нерухомості?

  • Як саме використовуватиметься будинок у функціональному плані, які у нього технічні характеристики?

  • Чи доведеться проводити гаряче водопостачання чи встановлювати басейн із підігрівом?

  • Які матеріали є в наявності, чи проведено до будівництва газопровід?

Актуальність газового опалення

Ціна на газове опалення з усіх нині існуючих видів обігріву приміщень є найдорожчою. Якщо поблизу будівлі є газова магістраль, її будівництво з панелей sip набагато спроститься через встановлення індивідуального опалення.

Газові казани здатні обігріти навіть приміщення з великою площею. За функціональністю, товканням установки, типом обігріву серед них виділяють велику кількість якісних моделей. Тому для газового обігріву будинку із Сип панелей не повинно виникнути проблем із вибором котла.

Опалення на твердому або рідкому паливі

Котли твердого палива здатні обігріти приміщення з невеликою площею до 60 м кВ. Вони бувають чавунними та сталевими. Серед елементів твердого палива можна виділити: торф, вугілля, пальне або дрова. Якщо йдеться за котли на рідкому паливі, для обігріву приміщення їм знадобиться: солярка, мазут, гас. Котли на рідкому паливі відрізняються високим ККД та зносостійкістю.

Електричне опалення

Існує думка, що на електриці опалення не може коштувати дешево. Головним фактором обговорень у цьому питанні є те, що електрика досить дорогий енергоресурс порівняно з газом. Але багато хто забуває про вартість проекту газопроводу, який обійдеться дуже дорого. Плюс до всього можна додати ще й ціну на врізання газових труб. При використанні опалення на електроенергії таких витрат можна буде уникнути.

При використанні електроопалення не обов’язково використовувати розведення теплоносія по всьому периметру будівлі. Особливо, якщо йдеться за будинки із СІП панелей. Електричний котел можна змонтувати власноруч, по автоматизації це обладнання відрізняється особливою легкістю в управлінні.

Інфрачервоне опалення

Променеве або інфрачервоне опалення має на увазі використання електромагнітного випромінювання. Це окремий спосіб передачі енергії молекул сонця, що рухаються. При використанні цього виду опалення використовується природна конвекція повітря, що йде від підлоги до стелі та вирівнюється по всьому периметру приміщення.

Дане опалення виступає вигідним в економічному плані, оскільки немає надмірного нагрівання. Існує безліч варіантів монтажу такого виду опалення, але існують певні правила його встановлення:

  • Не рекомендується встановлювати прилад із ІФК опаленням над вікном.

  • Чим більшою буде теплоізоляція будинку, тим більшою буде економія тепла при цьому виді опалення.

  • Обігрівачі ІФК опалення заборонено встановлювати на відстані ближче 0,5 метра від голови людини, висота їхньої установки повинна становити більше 2,4 метра від основи підлоги.

  • Не можна проводити встановлення ІФК обігрівачів на стелю із ПВХ.

Черговим напрямком інфрачервоного топлення є плівкове. Воно ґрунтується на плівково-променевих нагрівачах, які прості в монтажі, мають легку вагу та економічність у використанні. Крім того, при даному виді опалення не використовується дротів або трубопроводу, єдиним видимим елементом є терморегулятор.

Здійснити монтаж інфрачервоної плівки можна власноруч. Використовувати цей вид опалення моно як допоміжну або самостійну обігрівальну одиницю.

Тепловий насос

Людина постійно перебуває в оточенні теплової енергії. Адже вона виробляється природним шляхом, а іноді викидається у довкілля несумлінними власниками виробничих об’єктів. Залежно від методу походження тепла насоси з їх виробництва можуть відрізнятися між собою. Виділяють такі типи теплових насосів:

  • вода-вода;

  • ґрунт-вода;

  • повітря-повітря;

  • вода-повітря.

У кожному з теплових насосів є електронний блок керування, необхідний регулювання температури теплоносія. Якщо до теплового насоса приєднати реверсний клапан, то в літній період можна здійснювати охолодження приміщення. Серед основних переваг теплового опалення виділяють:

  • економію електроенергії у 3-4 рази;

  • екологічність та автономність установки;

  • повні контроль та автоматизацію процесу опалення;

  • можливість одночасного обігріву та використання системи охолодження приміщення.

Комбіновані котли та їх характеристики

Коли будинок стоїть на виході і в ньому відсутня можливість проведення газопроводу чи немає часу оживати її встановлення, рекомендується вдатися до комбінованої системи обігріву. Оптимальним варіантом буде встановлення котла дизель-газ. Сьогодні подібні опалювальні пристрої мають великий попит.

Для переходу з дизельного палива на газ користувачеві доведеться лише змінити пальник. Адже в кожному з цих варіантів використовується камера згоряння. До проведення газопроводу до будинку можна використовувати дизельне паливо, а коли газ стане доступним, встановити газовий варіант.

Існують газові котли комбінованого типу, які використовують як резервний варіант обігріву тверде паливо. Головним їх недоліком є ​​відсутність практичного контролю безпеки користувача та системи роботи автоматики. Проте такий варіант котла є бюджетним.

Котел на дровах підійде для встановлення у заміському будинку без постійного проживання. Поки господарі будуть присутні, можна використовувати обігрів на дровах, а при їх від’їзді перемикати котлі на електричну енергію. Таким чином, вдасться підтримувати оптимальну температуру в приміщенні на час відсутності господарів.

Використання печі та каміна

Будівництво із SIP панелей легко сумісне з монтажем печі або каміна. Так як на гвинтових палях цей процес ускладнюється, але є особливі рішення. Якщо ви замовили будівництво будинків за канадською технологою і бажаєте побачити у своїй оселі ексклюзив, можна зробити замовлення на виготовлення спеціальної печі або каміна. Для цього доведеться звернутися до спеціалізованої компанії з їх виготовлення.

Насамперед, варто визначитися з габаритами та вагою майбутнього каміна. Міцність монтажу безпосередньо залежатиме від несучої здатності гвинтового фундаменту. Якщо планована піч або камін не перевищуватиму експлуатаційне навантаження в 150 кг на квадратний метр, а перекриття зроблено згідно з вимогами СНиПа, їх можна встановити в будь-якому місці. Якщо планується вагоміше навантаження, доведеться використовувати додаткові палі.

Оптимальним варіантом буде встановлення водного каміна. Це камін з водяною сорочкою, який вдало поєднує в собі твердопаливний котел та кам’яне огранювання. З його допомогою модно повністю обігріти приміщення та надати інтер’єру особливого затишку.

Водяний камін можна використовувати як основне джерело тепла, навіть провести від нього систему гарячого водопостачання. Серед основних переваг такого опалення можна виділити:

  • прийнятну вартість, ціна залежить від дизайну котла;

  • сумісність із більшістю інших опалювальних систем;

  • доступне паливо;

  • можливість обігріву приміщень із великою площею;

  • відсутність необхідності встановлення у спеціально відведеному приміщенні;

  • природна циркуляція повітря, автономність у роботі;

  • можливість проведення облицювання з різноманітних матеріалів, сумісність із будь-яким дизайном інтер’єру.

Серед недоліком цього обігріву виділяють невеликий ККД. У зонах із суворим кліматом встановлення водяного котла навряд чи буде доцільним. Зате в будинку з SIP панелей така система опалення буде більш ніж доречною. Втрати теплової енергії знизяться до 30-40%.

Універсальні поради щодо встановлення опалення в будинку з SIP панелей

Якщо в будинку встановлено газопровід, то газовий котел буде найкращим варіантом для використання. Це найзручніший в експлуатації варіант із усіх існуючих. Якщо можливість постачання газу до будинку сумнівна, можна провести встановлення комбінованого котла на газовому та дизельному паливі.

При мінімальних теплових втратах можна провести установку електричного котла з автоматикою. Порівняно з газовими котлами, електричні є не такими дорогими, адже в період активної експлуатації печі чи каміна за газ доведеться заплатити пристойні гроші.

Якщо вам подобається будівництво будинків за канадською технологою і ви вирішили звести власне житло з SIP панелей, краще не проводити його опалення частково. Рекомендується заздалегідь продумати систему вентиляції будинку, а також подбати про матеріал, що дихає.

При розрахунку потужності опалювального обладнання, що встановлюється, варто враховувати додаткові 10-20% від їх потужності. Адже будь-якому котлу властиво працювати не на максимальному режимі, оскільки збільшується ризик швидше стати непридатним. Тому вибирати котел слід як з погляду його економності і практичності, а й враховувати його технічні характеристики.