Купити квартиру чи збудувати будинок за ті ж гроші в Черкасах?

У кожного типу житла є свої переваги та недоліки.

Аналогічно, кожен із нас ставить свої вимоги до нерухомості. Для одних важливий район, сусіди. Інші ж ставлять в основу близькість до школи, супермаркетів і т.д.

У цій статті ми не розглядатимемо купівлю недорогих квартир вторинного житла. Будівництво будинку з купівлею землі та рештою витрат не може конкурувати за ціною з ними.

Припустимо, Ви маєте бюджет від 50 000 $, щоб купити квартиру в новобудовах та зробити там ремонт.
Якщо будинок вже введений в експлуатацію, то через 4 місяці ремонту Ви зможете заносити меблі та ще 2-3 роки слухати шум електроінструменту у сусідніх квартирах.

Але якщо будинок, в якому Ви вирішили купити квартиру не зданий, то термін новосілля збільшується ще на рік-два.

Якщо дивитися ціни на квартири у Черкасах, то за такий бюджет Ви отримаєте в середньому 60 квадратних метрів. Цілком достатньо для сім’ї з 3-4 осіб. Але оплата за опалення складатиме 2-3 000 грн на місяць.

Цікавим є і той факт, що купити квартиру легше, ніж її потім продати. Попит на таку нерухомість не дуже високий, тому вкладені гроші Ви ніколи не зможете повернути.

Розглянемо альтернативний варіант – побудувати будинок у Черкасах за 50 000 $.

На мій суб’єктивний погляд, найкращі ділянки у місті за співвідношенням ціна якість, знаходяться
в мікрорайоні Луначарський, що за Пожежною Академією.

Ділянки біля лісу, 5 хвилин на авто до міста, не мають проблем зі світлом. Ціна 1 000 $ за 1 сотку, 9 000 $ за ділянку. Залишається 41 000 $ на будівництво будинку, комунікації та облагородження ділянки.

Вибираємо проект будинку на ті ж 60 м2, ціна “під ключ” складе 30 000 $. Залишається 11 000 $, щоб зробити паркан, пробити свердловину, зробити септик та підвести електрику. Більш ніж достатньо.

На відміну від квартири, Ви легко зможете продати такий будинок мінімум за ті ж гроші. Це означає, що купити квартиру в Черкасах – це витрати, а побудувати будинок – хороші інвестиції, особливо будинки побудовані за енергозберігаючими технологіями .

 

Дивіться, як ми будуємо на Ютюб-каналі —  https://www.youtube.com/channel/UCVOhrXa4rcTHDPMJbQHtuVg